Beksan Topeng Kelana

Koning Kelana Sewandana is de koning van de streek Bantar Angin en is hevig verliefd op prinses Dewi Sekartaji, de dochter van de koning van Kediri.

Hevig verliefd op haar verliest Klana zijn beheersing en gedraagt zich een koning onwaardig. Hij flirt, kleedt zich uitbundig en paradeert heen en weer voor de spiegel. Dan realiseert hij zich dat hij niet Dewi Sekartaji in de spiegel ziet, maar zichzelf.

Deze populaire dans komt in vele vormen voor. De hier vertoonde versie is gebaseerd op de STSI (de naam van het conservatorium Surakarta) en komt uit de jaren 80. Alle versies van deze dans maken gebruik van veelal dezelfde stukken muziek. De oorspronkelijke versie van deze dans werd in pelog uitgevoerd, maar tegenwoordig ook in een aanpassing voor de slendro toonsoort.

Koning Kelana Sewandana draagt een ​​felrode masker. De rode kleur heeft een betekenis van heel dapper en machtig te zijn en inderdaad in overeenstemming met het karakter van de koning zelf. Het kostuum van Koning Kelana Sewandono beschrijft het karakter van een koning, zijnde, wijs, gerespecteerd en heeft een hoge autoriteit.

VideoEvenementen met Beksan Topeng Kelana Selecteer type dans Selecteer aantal personen