Ampak-ampak gunung Kailas

LAKON WAYANG

Een storm steekt op rond de berg Kailas. De Mahabharata vertelt over de strijd tussen de Pandawa en Kurawa familie. Deze strijd is zowel wereldlijk (over het land Ngastina) als spiritueel (welk pad leidt naar verlichting).

De dalang toont een fragment van de lakon Gathotkaca Winisuda (Gathotkaca’s bevordering) uit de Javaanse versie van de Mahabharata. Dit fragment is slechts een gedeelte van de eerste akte (pathet nem) van een klassieke wayang kulit uitvoering, heeft drie aktes (pathet nem, sanga en manyura) en is verdeeld per dagdeel. Pathet nem wordt gewoonlijk gespeeld van 21:00 uur tot middernacht.

Scene 1 · Paseban Jawi - Een scene net buiten het paleis van Ngastina

Patih Sangkuni, premier, oom en adviseur van de koning, heeft orders voor de leiders van het leger van de Kurawa’s: het verdrijven van Gathotkaca uit het bos op de berg Kailas die onder territorium van Duryodana (Ngastina) valt. Hij is verontrust dat Gathotkaca en de Pandawa’s zich op vijandelijk terrein bevinden. Sangkuni geeft vervolgens het leger het commando om de Pandawa’s terug te dringen.

De gamelan speelt Moncer en de sfeer bepalende Ada-ada girisa.

Scene 2 · Budhalan - De troepen vertrekken naar hun bestemming

Het Kurawa leger toont zijn macht. We zien hen vertrekken van hun basis en vervolgens marcheren richting Kailas.

De gamelan speelt het sfeer bepalende Ada-ada budhalan mataram gevolgd door Wrahatbala, Samiran, Ada-ada mataram en daarna Srepeg. Tot slot de sfeer bepalende Pathetan Kedhu.

Scene 3 · Selingan - Intermezzo bij de berg Kailan

De bewoners van de omgeving Kailas komen samen voor vermaak en weten niet dat het leger nadert. Hierover gealarmeerd vluchten zij voor hun leven.

De gamelan speelt lagu Tumindak Jujur, Penghijoan en Buta-buta galak gevolgd door de sfeer bepalende Ada-ada srambahan. Tot slot Srepeg.

Scene 4 · Jejer Pindho - Het verhaal wordt vervolgd onderweg

Nu komen we voor het eerst Gathotkaca tegen, de held van het verhaal, die met zijn vrienden inderdaad in de omgeving van Kailas is. Hij mediteert als protest tegen de hoogste godheid Batara Guru vanwege een niet ingeloste belofte: hij zou drie jaar koning van de hemel worden als hij volwassen werd. De dorpelingen verstoren zijn meditatie en leggen hem hun angst uit. Hij belooft hen zijn hulp en vertrekt vervolgens met zijn vrienden om het Kurawa leger te weerstaan.

De gamelan speelt Gonjang Seret en de sfeer bepalende Pathetan nem jugag.

Scene 5 · Parang gagal - Een tijdelijke oplossing

Gathotkaca en zijn vrienden ontmoeten het Kurawa leger en weten die terug te dringen, in ieder geval voorlopig.

De gamelan speelt Srepeg, Sampak en eindigt met Ayak-ayakan nem.