Algemeen

Bij gebrek aan voldoende geschreven materiaal, is het moeilijk een studie te maken over de herkomst van de Javaanse dans en te weten te komen, wanneer en op welke wijze een bepaalde dans gemaakt werd.

closeOntstaan van de Javaanse dans

Bij gebrek aan voldoende geschreven materiaal, is het moeilijk een studie te maken over de herkomst van de Javaanse dans en te weten te komen, wanneer en op welke wijze een bepaalde dans gemaakt werd.

Meer
more_vertOntstaan van de Javaanse dans
closeRichtlijnen Javaanse Dansen

Hier lees je over enkele richtlijnen die wij toepassen in onze dansoefeningen. Deze richtlijnen zijn ten behoeve van een ieder die de Javaanse danskunst beoefent en een warm hart toedraagt.

Meer
more_vertRichtlijnen Javaanse Dansen
closeTayungan (basistechniek)

Dit is een basisdans die iedere student leert om de basisbewegingen onder de knie te krijgen.

Meer
more_vertTayungan (basistechniek)
closeSurinaams Javaanse dansen

Nadat de slavernij in Suriname is afgeschaft, zijn (gast)arbeiders uit o.a. Indonesië, China, India te werk gesteld om het land te bewerken. Zij brachten hun eigen gewoontes en cultuur mee.

Meer
more_vertSurinaams Javaanse dansen
closeHindoeïsme

Vele eeuwen voor Christus woonden de Ariërs als herders- en landbouwersvolk ten noorden van het Himalaja-gebergte. Door drie grote volksverhuizingen verbreidden zij zich over een groot deel van Azië en Europa. Een gedeelte ging naar het Westen en werd de voorvaderen van de Perzen; anderen trokken naar het Zuiden, door de passen van Afghanistan naar Indonesië.

Meer
more_vertHindoeïsme

Epos

De Mahabharata is een zeer omvangrijk religieus en filosofisch epos uit India. Samen met de Ramayana vormt het een belangrijke culturele hoeksteen van het Hindoeïsme.

closePanji Semirang

De held in een uitgebreide cyclus van verhalen, bekend in verscheidene geschreven versies en door overleveringen, Panji wordt vaak beschouwd als de Oost Javaanse Arjuna, de ideale nobele prins, onoverwinnelijk in de strijd en onweerstaanbaar in de liefde.

Meer
more_vertPanji Semirang
closeMahabharata

De Mahabharata (Devanagari: महाभारत, fonetisch Mahābhārata), soms Bharata genoemd, is een zeer omvangrijk religieus en filosofisch epos uit India. Samen met de Ramayana vormt het een belangrijke culturele hoeksteen van het Hindoeïsme.

Meer
more_vertMahabharata
closeDamar Wulan

In de 10e eeuw regeerden er op Oost-Java achtereenvolgens de koning Sindok, Dharmavamsa en Airlangga (929-1047). Daarna pas kwamen er drie koninkrijken die grote macht hadden op Oost Java nl. het rijk Kediri (1045-1222) het rijk Singasari (1222-1292) en het koninkrijk Majapahit (1294-1520).

Meer
more_vertDamar Wulan
closeRamayana

De Ramayana is een omvangrijk epos uit India. Samen met de Mahabharata vormt het een belangrijke culturele hoeksteen van het hindoeïsme. De dichter en wijze Valmiki heeft het epos naar schatting tussen 750 en 500 v. Chr. in een bepaald metrum gezet om het gemakkelijker te kunnen onthouden.

Meer
more_vertRamayana
closeAdon-adon Rajamala

Radèn Kencoko wil koning Matswapati van het land Wiratha verstoten door hem uit te dagen voor een hanengevecht met mensen in plaats van met echte kippen, zodat het gevecht niet teveel opvalt. Radèn Rajamala is zijn tegenstander.

Meer
more_vertAdon-adon Rajamala
closeAmpak-ampak gunung Kailas

‘Een storm steekt op rond de berg Kailas’ De dalang toont een fragment van de lakon Gathotkaca Winisuda (Gathotkaca’s bevordering) uit de Javaanse versie van de Mahabharata. Dit fragment is slechts een gedeelte van de eerste akte (pathet nem) van een klassieke wayang kulit uitvoering, heeft drie aktes (pathet nem, sanga en manyura) en is verdeeld per dagdeel. Pathet nem wordt gewoonlijk gespeeld van 21:00 uur tot middernacht. De Mahabharata vertelt over de strijd tussen de Pandawa en Kurawa familie. Deze strijd is zowel wereldlijk (over het land Ngastina) als spiritueel (welk pad leidt naar verlichting).

Meer
more_vertAmpak-ampak gunung Kailas
closeArjuna Wiwaha

De Arjuna Wiwaha geïnspireerd door de Mahabarata werd in het jaar 1035 door de dichter M.P.U. Kanwa geschreven tijdens de regering van koning Airlangga (929-1047) op Oost-Java.

Meer
more_vertArjuna Wiwaha
closeWiratha Parwa

Toen de Pandhawas als gevolg van het gokken met dobbelstenen verloren en hun schulden niet meer konden betalen, werden zij voor straf 12 jaar verbannen naar het oerwoud.

Meer
more_vertWiratha Parwa