Achtergrond

Hier vind je achtergrond informatie bij Javaanse dansen. Veel (Javaanse) dansen beelden scenes uit van Aziatische epossen zoals de Mahabarata, Damar Wulan, Panji Semirang en Ramayana.

Arjuna Wiwaha
Arjuna Wiwaha

De Arjuna Wiwaha geïnspireerd door de Mahabarata werd in het jaar 1035 door de dichter M.P.U. Kanwa geschreven tijdens de regering van koning Airlangga (929-1047) op Oost-Java.

Lees verder 
Hindoeïsme
Hindoeïsme

Vele eeuwen voor Christus woonden de Ariërs als herders- en landbouwersvolk ten noorden van het Himalaja-gebergte. Door drie grote volksverhuizingen verbreidden zij zich over een groot deel van Azië en Europa. Een gedeelte ging naar het Westen en werd de voorvaderen van de Perzen; anderen trokken naar het Zuiden, door de passen van Afghanistan naar Indonesië.

Lees verder 
2
Surinaams Javaanse dansen
Surinaams Javaanse dansen

Nadat de slavernij in Suriname is afgeschaft, zijn (gast)arbeiders uit o.a. Indonesië, China, India te werk gesteld om het land te bewerken. Zij brachten hun eigen gewoontes en cultuur mee.

Lees verder 
Ramayana
Ramayana

De Ramayana is een omvangrijk epos uit India. Samen met de Mahabharata vormt het een belangrijke culturele hoeksteen van het hindoeïsme. De dichter en wijze Valmiki heeft het epos naar schatting tussen 750 en 500 v. Chr. in een bepaald metrum gezet om het gemakkelijker te kunnen onthouden.

Lees verder 
3
Damar Wulan
Damar Wulan

In de 10e eeuw regeerden er op Oost-Java achtereenvolgens de koning Sindok, Dharmavamsa en Airlangga (929-1047). Daarna pas kwamen er drie koninkrijken die grote macht hadden op Oost Java nl. het rijk Kediri (1045-1222) het rijk Singasari (1222-1292) en het koninkrijk Majapahit (1294-1520).

Lees verder 
9
Mahabharata
Mahabharata

De Mahabharata (Devanagari: महाभारत, fonetisch Mahābhārata), soms Bharata genoemd, is een zeer omvangrijk religieus en filosofisch epos uit India. Samen met de Ramayana vormt het een belangrijke culturele hoeksteen van het Hindoeïsme.

Lees verder 
2
Tayungan (basistechniek)
Tayungan (basistechniek)

Dit is een basisdans die iedere student leert om de basisbewegingen onder de knie te krijgen.

Lees verder 
1
Richtlijnen Javaanse Dansen
Richtlijnen Javaanse Dansen

Hier lees je over enkele richtlijnen die wij toepassen in onze dansoefeningen. Deze richtlijnen zijn ten behoeve van een ieder die de Javaanse danskunst beoefent en een warm hart toedraagt.

Lees verder 
8
Panji Semirang
Panji Semirang

De held in een uitgebreide cyclus van verhalen, bekend in verscheidene geschreven versies en door overleveringen, Panji wordt vaak beschouwd als de Oost Javaanse Arjuna, de ideale nobele prins, onoverwinnelijk in de strijd en onweerstaanbaar in de liefde.

Lees verder